Provided by: manpages-pl_20051117-1_all bug

NAZWA

       autolog - wyloguj nieaktywnych użytkowników

SKŁADNIA

       autolog [opcje]

OPIS

       Program  ten czyta plik utmp, pozycja po pozycji. Nazwa użytkownika dla
       każdego z procesów użytkowników porównywana jest  z  zapisami  w  pliku
       konfiguracyjnym  autolog.conf.   Pierwszy  zapis  pasujący  zarówno  do
       nazwy, grupy  jak  i  linii  terminalowej  posłuży  do  przeprowadzenia
       automatycznego zakończenia sesji pracy użytkownika (wylogowania).

OPCJE

       -a     (all  processes  -  wszystkie  procesy)  Pokazuje  informację  o
              WSZYSTKICH zapisach utmp -- nie tylko procesach użytkowników.

       -d     (debug) Pomocne przy regulowaniu pliku konfiguracyjnego. Program
              działa  w  tle  zamiast  rozwidlania (fork) i podaje szczegółowe
              komunikaty o tym, co robi.

       -n     (nokill) Użyj jej do zapobieżenia faktycznemu  "ubijaniu"  przez
              autolog  kogokolwiek.  Posłuż  się  łącznie opcjami -d i -n przy
              regulowaniu nowego pliku konfiguracyjnego.

       -f nazwa_pliku_konfiguracyjnego
              Unieważnia   domyślne   ustawienie    pliku    konfiguracyjnego:
              /etc/autolog.conf

       -l nazwa_pliku_logu
              Unieważnia     domyślne    ustawienie    nazwy    pliku    logu:
              /var/log/autolog.log.  Zauważ, że jeśli plik ten  nie  istnieje,
              to  nie nastąpi rejestrowanie do logu.  Utwórz plik (przy pomocy
              touch) by włączyć rejestrowanie działań.

       -t idle_time
              Unieważnia wewnętrzny domyślny czas nieaktywności (w  minutach).

       -g grace_period
              Unieważnia wewnętrzny domyślny okres karencji (w sekundach).

       -m yes/no
              Unieważnia  wewnętrzny  przełącznik wysyłania poczty. Ustawienie
              "yes" powoduje, że program będzie wysyłał pocztę do użytkowników
              zaraz po ich "ubiciu".

       -c yes/no
              Unieważnia  wewnętrzny przełącznik "pre-clear". Ustawienie "yes"
              powoduje,  że  program  będzie  czyścił  ekran  terminala  przed
              ostrzeżeniem użytkownika.

       -w yes/no
              Wylicza czasy oczekiwania w oparciu o całkowity czas sesji pracy
              -- nie czas nieaktywności. (ciężkie)

       -L yes/no
              Jeśli ustawiona na "yes", to działania będą rejestrowane w pliku
              logu, jeśli takowy istnieje.

ZOBACZ TAKŻE

       autolog.conf(5)

AUTOR

       Kyle Bateman <kyle@actarg.com>