Provided by: adduser_3.80ubuntu2_all bug

NAZWA

       deluser, delgroup - usuwa użytkownika lub grupę z systemu

SKŁADNIA

       deluser   [opcje]  [--remove-home]  [--home  DIR]  [--remove-all-files]
       [--backup] [--backup-to] użytkownik

       deluser --group [opcje] grupa
       delgroup [opcje] [--only-if-empty] grupa

       deluser [opcje] użytkownik grupa

   WSPÓLNE OPCJE
       [--quiet] [--system] [--help] [--version] [--conf PLIK]

OPIS

       deluser i delgroup usuwają użytkowników i grupy  z  systemu  zgodnie  z
       opcjami  wymienionymi w linii poleceń oraz konfiguracją zawartą w pliku
       /etc/deluser.conf. Programy te są bardziej przyjaznym  dla  użytkownika
       interfejsem  do  programów  userdel i groupdel, opcjonalnie usuwającymi
       katalog  domowy  użytkownika  lub  nawet   wszystkie   pliki,   których
       właścicielem jest usuwany użytkownik, uruchamiającymi lokalne skrypty i
       mającymi inne dodatkowe funkcje. adduser i addgroup mogą  być  użyte  w
       jednym z trzech trybów:

   Usuwanie zwykłych użytkowników
       deluser,  wywołany z jednym argumentem nie będącym opcją oraz bez opcji
       --group, usunie zwykłego użytkownika.

       Domyślnie deluser usunie użytkownika bez  usuwania  katalogu  domowego,
       pliku  zawierającego przychodzącą pocztę użytkownika ani jakiegokolwiek
       innego pliku w systemie,  należącego  do  użytkownika.  Usunąć  katalog
       domowy  i pocztę użytkownika można używając opcji --remove-home. Jeżeli
       podano opcję --home, to deluser usunie  użytkownika  tylko  wtedy,  gdy
       katalog  podany  w  opcji  --home  jest rzeczywistym katalogiem domowym
       użytkownika.

       Opcja --remove-all-files  usuwa  z  systemu  wszystkie  pliki,  których
       właścicielem  jest usuwany użytkownik. Proszę zauważyć, że użycie opcji
       --remove-home łącznie z tą opcją nie  ma  żadnego  znaczenia,  ponieważ
       opcja --remove-all-files obejmuje wszystkie pliki, łącznie z katalogiem
       domowym i plikiem zawierającym pocztę użytkownika.

       Aby przed usunięciem plików zrobić  ich  kopie  zapasowe,  należy  użyć
       opcji  --backup,  które  utworzy plik nazwa-użytkownika.tar(.gz|.bz2) w
       katalogu określonym przez opcję --backup-to (domyślnie jest to  bieżący
       katalog  roboczy).  Zarówno  opcje  usuwania,  jak  i  tworzenia  kopii
       zapasowej mogą zostać ustawione jako domyślne w  pliku  konfiguracyjnym
       /etc/deluser.conf. Szczegóły można znaleźć w deluser.conf(5).

       Po     usunięciu    konta    użytkownika,    jeżeli    istnieje    plik
       /usr/local/sbin/deluser.local,  to  zostanie  on  uruchomiony  w   celu
       wykonania  lokalnych  ustawień. Argumenty przekazywane do deluser.local
       są nastepujące:
       nazwa-użytkownika uid gid katalog-domowy

   Usuwanie grup
       Jeżeli deluser zostanie uruchomiony z opcją --group  lub  jako  program
       delgroup, to grupa zostanie usunięta.

       Ostrzeżenie:  jeżeli  którykolwiek  z  użytkowników  ma  usuwaną  grupę
       ustawioną jako grupę podstawową, to grupa nie może zostać usunięta.

       Jeżeli podano opcję --only-if-empty, to grupa  nie  zostanie  usunięta,
       jeżeli ma przypisanych członków.

   Usunięcie użytkownika z wybranej grupy
       deluser  wywołany  z  dwoma  argumentami  nie  będącymi  opcjami usunie
       użytkownika z podanej grupy.

OPCJE

       --conf PLIK
              Użyje pliku PLIK zamiast /etc/deluser.conf.

       --group
              Usuwa  grupę.  Jest  to  domyślna  akcja,  jeżeli  program  jest
              wywołany jako delgroup.

       --help Wyświetla krótką instrukcję używania programu.

       --quiet
              Program wyświetla mniej komunikatów niż zazwyczaj.

       --system
              Usuwa    użytkownika/grupę    tylko    wtedy,    gdy   jest   to
              użytkownik/grupa systemowy/a. Pozwala to  uniknąć  przypadkowego
              usunięcia  niesystemowych  użytkowników/grup.  Dodatkowo, jeżeli
              użytkownik nie istnieje, to nie jest  zwracany  błąd.  Ta  opcja
              jest  głównie  przeznaczana  do  użycia  w  skryptach  opiekunów
              pakietów Debiana.

       --version
              Wyświetla informację o wersji i prawach autorskich.

PLIKI

       /etc/deluser.conf

ZOBACZ TAKŻE

       deluser.conf(5), adduser(8), userdel(8), groupdel(8)

TŁUMACZENIE

       Robert Luberda <robert@debian.org>, październik 2005 r.

PRAWA AUTORSKIE

       Copyright (C) 2000  Roland  Bauerschmidt.  Modyfikacje  (C)  2004  Marc
       Haber.  Ta  strona  podręcznika  oraz  program  deluser opierają się na
       adduser, którego prawa autorskie są następujące:
       Copyright (C) 1997, 1998, 1999 Guy  Maor.  Modyfikowany  przez  Rolanda
       Bauerschmidta i Marca Habera.
       Copyright  (C)  1995  Ted  Hajek, z dużym wkładem oryginalnego programu
       adduser z Debiana.
       Copyright (C) 1994 Ian Murdock. deluser  jest  wolnym  oprogramowaniem,
       warunki  licencji  -  patrz  GNU  General Public Licence w wersji 2 lub
       wyższej. Nie ma adnych gwarancji.