Provided by: adduser_3.113ubuntu2_all bug

NAZWA

       deluser, delgroup - usuwa użytkownika lub grupę z systemu

SKŁADNIA

       deluser    [opcje]   [--force]   [--remove-home]   [--remove-all-files]
       [--backup] [--backup-to KATALOG] użytkownik

       deluser --group [opcje] grupa
       delgroup [opcje] [--only-if-empty] grupa

       deluser [opcje] użytkownik grupa

   WSPÓLNE OPCJE
       [--quiet] [--system] [--help] [--version] [--conf PLIK]

OPIS

       deluser i delgroup usuwają użytkowników i grupy  z  systemu  zgodnie  z
       opcjami  wymienionymi w linii poleceń oraz konfiguracją zawartą w pliku
       /etc/deluser.conf  i  /etc/adduser.conf.  Programy   te   są   bardziej
       przyjaznymi   dla  użytkownika  interfejsami  do  programów  userdel  i
       groupdel, opcjonalnie usuwającymi katalog domowy użytkownika lub  nawet
       wszystkie   pliki,   których   właścicielem  jest  usuwany  użytkownik,
       uruchamiającymi lokalne skrypty  i  mającymi  inne  dodatkowe  funkcje.
       deluser i delgroup mogą być użyte w jednym z trzech trybów:

   Usuwanie zwykłych użytkowników
       deluser,  jeśli zostanie wywołany z jednym argumentem nie będącym opcją
       oraz bez opcji --group, usunie zwykłego użytkownika.

       Domyślnie deluser usunie użytkownika bez  usuwania  katalogu  domowego,
       pliku  zawierającego przychodzącą pocztę użytkownika ani jakiegokolwiek
       innego pliku w systemie,  należącego  do  użytkownika.  Usunąć  katalog
       domowy i pocztę użytkownika można używając opcji --remove-home.

       Opcja  --remove-all-files  usuwa  z  systemu  wszystkie  pliki, których
       właścicielem jest usuwany użytkownik. Proszę zauważyć, że użycie  opcji
       --remove-home  łącznie  z  tą  opcją nie ma żadnego znaczenia, ponieważ
       opcja --remove-all-files obejmuje wszystkie pliki, łącznie z katalogiem
       domowym i plikiem zawierającym pocztę użytkownika.

       Aby  przed  usunięciem  plików  zrobić  ich kopie zapasowe, należy użyć
       opcji --backup, która utworzy  plik  nazwa-użytkownika.tar(.gz|.bz2)  w
       katalogu  określonym przez opcję --backup-to (domyślnie jest to bieżący
       katalog  roboczy).  Zarówno  opcje  usuwania,  jak  i  tworzenia  kopii
       zapasowej  mogą  zostać ustawione jako domyślne w pliku konfiguracyjnym
       /etc/deluser.conf. Szczegóły można znaleźć w deluser.conf(5).

       Aby usunąć użytkownika root (uid 0), należy użyć opcji --force, co może
       zapobiec przypadkowemu usunięciu tego użytkownika.

       Po    usunięciu    konta   użytkownika,   zostanie   uruchomiony   plik
       /usr/local/sbin/deluser.local,  jeżeli  istnieje,  w   celu   wykonania
       lokalnych   ustawień.   Argumenty   przekazywane  do  deluser.local  są
       następujące:
       nazwa-użytkownika uid gid katalog-domowy

   Usuwanie grup
       Jeżeli deluser zostanie uruchomiony z opcją --group  lub  jako  program
       delgroup, to grupa zostanie usunięta.

       Ostrzeżenie:   Nie   można   usunąć   podstawowej   grupy  istniejącego
       użytkownika.

       Jeżeli podano opcję --only-if-empty, to grupa  nie  zostanie  usunięta,
       jeżeli ma przypisanych członków.

   Usuwa użytkownika z określonej grupy
       deluser  wywołany  z  dwoma  argumentami  nie  będącymi  opcjami usunie
       użytkownika z podanej grupy.

OPCJE

       --conf PLIK
              Użyje pliku PLIK zamiast /etc/deluser.conf i /etc/adduser.conf.

       --group
              Usuwa  grupę.  Jest  to  domyślna  akcja,  jeżeli  program  jest
              wywołany jako delgroup.

       --help Wyświetla krótką instrukcję używania programu.

       --quiet
              Program wyświetla mniej komunikatów niż zazwyczaj.

       --system
              Usuwa    użytkownika/grupę    tylko    wtedy,    gdy   jest   to
              użytkownik/grupa   systemowy/systemowa.   Pozwala   to   uniknąć
              przypadkowego    usunięcia   niesystemowych   użytkowników/grup.
              Dodatkowo, jeżeli użytkownik nie istnieje, to nie jest  zwracany
              błąd.  Ta  opcja jest głównie przeznaczana do użycia w skryptach
              opiekunów pakietów Debiana.

       --backup
              Tworzy kopie  zapasowe  wszystkich  plików  znajdujących  się  w
              katalogu  domowym  użytkownika  do pliku o nazwie /$user.tar.bz2
              lub /$user.tar.gz.

       --backup-to
              Zamiast umieszczać pliki pliki kopii zapasowych w  /,  umieszcza
              je  w  katalogu  podanym  jako parametr tej opcji. Ustawia opcję
              --backup.

       --remove-home
              Usuwa katalog domowy użytkownika i  jego  pocztę.  Jeśli  podano
              --backup, pliki są usuwane po utworzeniu ich kopii zapasowej.

       --remove-all-files
              Usuwa  z  systemu wszystkie pliki, których właścicielem jest ten
              użytkownik. Uwaga:  w przypadku podania tej opcji, --remove-home
              nie będzie miało żadnego efektu. Jeśli podano --backup, pliki są
              usuwane po utworzeniu ich kopii zapasowej.

       --version
              Wyświetla informację o wersji i prawach autorskich.

WARTOŚĆ ZWRACANA

       0      Akcja została pomyślnie wykonana.

       1      Użytkownik do usunięcia nie był  użytkownikiem  systemowym.  Nie
              wykonano żadnej akcji.

       2      Podany użytkownik nie istnieje. Nie wykonano żadnej akcji.

       3      Podana grupa nie istnieje. Nie wykonano żadnej akcji.

       4      Błąd wewnętrzny. Nie wykonano żadnej akcji.

       5      Usuwana grupa nie jest pusta. Nie wykonano żadnej akcji.

       6      Użytkownik  nie  należy  do  podanej  grupy. Nie wykonano żadnej
              akcji.

       7      Nie można usunąć  użytkownika  z  jego  podstawowej  grupy.  Nie
              wykonano żadnej akcji.

       8      Nie  został  zainstalowany  pakiet  "perl-modules",  który  jest
              wymagany do przeprowadzenia żądanych akcji. Nie wykonano  żadnej
              akcji.

       9      Aby  usunąć  konto użytkownika root, wymagane jest podanie opcji
              "--force". Nie wykonano żadnej akcji.

PLIKI

       /etc/deluser.conf

ZOBACZ TAKŻE

       deluser.conf(5), adduser(8), userdel(8), groupdel(8)

TŁUMACZENIE

       Robert Luberda <robert@debian.org>, październik 2005 r.

PRAWA AUTORSKIE

       Copyright (C) 2000 Roland Bauerschmidt. Modyfikacje (C) 2004 Marc Haber
       i Joerg Hoh. Ta strona podręcznika oraz program deluser opierają się na
       adduser, którego prawa autorskie są następujące:
       Copyright (C) 1997, 1998, 1999 Guy  Maor.  Modyfikowany  przez  Rolanda
       Bauerschmidta i Marca Habera.
       Copyright  (C)  1995  Ted  Hajek, z dużym wkładem oryginalnego programu
       adduser z Debiana.
       Copyright (C) 1994 Ian Murdock. deluser  jest  wolnym  oprogramowaniem,
       warunki  licencji  -  patrz  GNU  General Public Licence w wersji 2 lub
       wyższej. Nie ma adnych gwarancji.