Provided by: manpages-ro_4.19.0-7_all
NUME
rm - șterge fișiere sau directoare
REZUMAT
rm [OPȚIUNE]... [FIȘIER]...
DESCRIERE
Această pagină de manual documentează versiunea GNU a rm. rm elimină fiecare fișier specificat. În mod implicit, nu elimină directoarele. Dacă este dată opțiunea -I sau --interactive=once și există mai mult de trei fișiere sau dacă sunt date opțiunile -r, -R sau --recursive, atunci rm întreabă utilizatorul dacă dorește să continue întreaga operație. În cazul în care răspunsul nu este afirmativ, întreaga comandă este întreruptă. În caz contrar, dacă un fișier nu poate fi scris, dacă intrarea standard este un terminal și dacă nu este dată opțiunea -f sau --force sau dacă este dată opțiunea -i sau --interactive=always, rm întreabă utilizatorul dacă dorește să elimine fișierul. Dacă răspunsul nu este afirmativ, fișierul este omis.
OPȚIUNI
Elimină FIȘIERUL(ele) (elimină legăturile). -f, --force ignoră fișierele și argumentele inexistente, nu solicită niciodată intervenția utilizatorului -i solicită intervenția utilizatorului înainte de fiecare eliminare -I solicită intervenția o dată, înainte de a elimina mai mult de trei fișiere sau la eliminarea recursivă; mai puțin intruzivă decât -i, oferind totuși protecție împotriva celor mai multe greșeli --interactive[=CÂND] solicită intervenția utilizatorului conform CÂND: never (niciodată), once (o singură dată, -I), sau always (mereu, -i); fără CÂND, întreabă mereu --one-file-system atunci când elimină recursiv o ierarhie, omite oricare director care se află pe un sistem de fișiere diferit de cel al argumentului corespunzător liniei de comandă --no-preserve-root nu tratează „/” într-un mod special(rădăcina sistemului de fișiere) --preserve-root[=all] nu elimină „/” (valoarea implicită); cu „all”, respinge orice argument din linia de comandă pe un dispozitiv separat de cel părinte -r, -R, --recursive elimină directoarele și conținutul acestora în mod recursiv -d, --dir elimină directoarele goale -v, --verbose explică ce se face pe parcursul procesului --help afișează acest mesaj de ajutor și iese --version afișează informațiile despre versiune și iese În mod implicit, «rm» nu elimină directoare. Utilizați opțiunea --recursive (-r sau -R) pentru a elimina, de asemenea, fiecare director listat, împreună cu tot conținutul acestuia. Pentru a elimina un fișier al cărui nume începe cu „-”, de exemplu „-foo”, utilizați una dintre aceste comenzi: rm -- -foo rm ./-foo Rețineți că, dacă utilizați «rm» pentru a elimina un fișier, este posibil să recuperați o parte din conținutul acestuia, având suficientă experiență și/sau timp. Pentru a vă asigura că tot conținutul este cu adevărat irecuperabil, luați în considerare utilizarea shred(1).
AUTOR
Scris de Paul Rubin, David MacKenzie, Richard M. Stallman și Jim Meyering.
RAPORTAREA ERORILOR
Ajutor online GNU coreutils: <https://www.gnu.org/software/coreutils/> Raportați orice erori de traducere la: <https://translationproject.org/team/ro.html>
DREPTURI DE AUTOR
Drepturi de autor © 2022 Free Software Foundation, Inc. Licența GPLv3+: GNU GPL versiunea 3 sau ulterioară <https://gnu.org/licenses/gpl.html>. Acesta este software liber: sunteți liber să-l modificați și să-l redistribuiți. Nu există NICIO GARANȚIE, în limitele prevăzute de lege.
CONSULTAȚI ȘI
unlink(1), unlink(2), chattr(1), shred(1) Documentația completă este disponibilă la <https://www.gnu.org/software/coreutils/rm> sau local rulând comanda: «info '(coreutils) rm invocation'»
TRADUCERE
Traducerea în limba română a acestui manual a fost creată de Laurențiu Buzdugan <lbuz@rolix.org> și Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org> Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 ⟨https://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.html⟩ sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă Nicio RESPONSABILITATE. Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la ⟨translation-team-ro@lists.sourceforge.net⟩.